Skidor Ungdomar
Välkommen till Mälarö SOK skidungdom
Stora delar av gänget vid vårt läger i Orsa Grönklitt.
För att anmäla ditt barn eller ungdom till vår verksamhet, maila till [Håkan Melin]. Ange namn, ålder och skidvana, så hittar vi rätt bland våra skidgrupper.

Vår verksamhet sträcker sig från skidlek för de allra yngsta (6 år) och upp till avancerad skidträning för de äldre (upp till ca 18 år). Många är med på tävlingar men du är lika välkommen att komma och träna i våra grupper bara för att det är kul.

Vi delar in verksamheten i tre grupper: grön, röd och svart. Grupperna utgår mer från färdighet och barnets behov än från en fast åldersindelning. Säsongen 2018/19 välkomnar vi dig som är född 2012 eller senare. Till och med det år barnet fyller 8 (född 2010 eller senare) vill vi att en förälder eller annan vuxen finns till hands vid träning, tills barnet visat att det klarat sig helt själv.

I grön grupp leker vi mycket med och utan skidor (eller rullskidor) och tränar på det sättet kondition, koordination, balans och rörlighet samtidigt som vi har roligt. Lagom ålder här är upp till ca 9 år.

I röd grupp leker vi fortfarande mycket, men börjar även göra lite mer skidspecifik träning, t.ex övar på de olika växlarna i klassiskt stil och skejtstil. Lagom ålder här är ca 10-12 år.

I svart grupp börjar vi köra lite "hårdare" och tränar mycket skidteknik, styrka, kondition och uthålighet. I den här gruppen finns viss spridning i utveckling, skidvana och ambition så vi försöker så gott det går att anpassa träningen till var och en så att alla får lagom utmaningar. Och vi har fortfarande roligt tillsammans! Lagom ålder här är 13-18 år.

Vi uppmuntar att du håller på med många idrotter och försöker så långt veckans dagar räcker till att schemalägga klubbens egna träningar så att du kan kombinera skidor, skidskytte, orientering, terränglöpning och triathlon. Schemat skiljer sig mellan sommarsäsong (april-september) och vintersäsong (oktober-mars).

Under sommarsäsongen begränsar sig den skidspecifika träningen till rullskidåkning på söndagar. För svart grupp finns dock möjlighet att delta i grenöverskridande konditions- och styrketräning som är lika viktig för skidåkare som för orienterare, löpare och triatleter.

Under vintersäsongen kör vi skidspecifik träning tisdagar och söndagar. Löpträning på torsdagar riktar sig också till skidåkare i första hand röd och svart grupp. För de yngsta i grön grupp gäller i första hand tisdagar och söndagar.

För mer specifik information om våra träningar, se kalendern här intill.
Höstskidläger för ungdomar
2018-09-27 00:15
Skidåkning på höstlovet? Följ med på höstskidläger till Torsby 26-30/10! Anmälan senast 7 oktober. Här finns [inbjudan].
Välkommen!

Full fart på dagens rullskidträning
2018-09-23 20:36
Det var full fart i soligt väder på söndagens rullskidträning vid Sanduddens skola för barn och ungdomar.
Den 2:a oktober växlar vi till vintersäsong och startar upp skidträning även på tisdagar. Vi välkomnar då även nybörjare i alla åldrar. (Upp till det år man fyller 8 ska man dock ha en vuxen med sig på träningen.)