SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
MÄLARÖ SOK
Ekerö
Aktuellt just nu

2021-04-17

 

Sedan 16 januari har vi tillstånd från Ekerö kommun att bedriva föreningsledd utomhusträning.

 

Tillståndet gäller under förutsättning att vi upprätthåller rådande restriktioner angående avståndshållning, undvikande av trängsel och säker transport till/från träningar.

 

Formerna för hur vi bedriver verksamheten varierar mellan sektionerna. För mer information om vad som gäller för just den verksamhet du är intresserad av - kontrollera sektionsinformationen här på hemsidan.

 

LITE NYHETER:

Friidrott: Träning bedrivs utomhus. [Friidrottsskola] planeras vecka 24-26.

Orientering: Träning arrangeras varje tisdag. 1/6 - 30/8 ordnar vi Naturpasset - fasta kontroller på Jungfrusundsåsen, läs mer [här].

Skidor: Skid- och skidskytteträning pågår för ungdomar. Är du intresserad - se kontaktinfo på fliken "Skidor & Skidskytte". För vuxna skidintresserade startar vi gemensam träning i slutet av augusti, och planerar även för rullskidkurser till hösten.

 

Tränarutbildning - Styrketräning för barn och ungdomar
2021-04-05 10:39
Tove från RF SISU och några av deltagarna

Som en uppstart inför vår- och sommarsäsongen höll Tove Levin från RF SISU under sista helgen i mars en tvådelad utbildning i styrketräning för barn och ungdomar för tränarna i klubben. 

 

Efter en inledande teoretisk del via Zoom på lördagen var det under den praktiska delen på söndagen mycket fokus på att hitta övningar och lekar där man får in styrketräning på ett roligt och fartfyllt sätt. 

 

Tove delade med sig sv sin erfarenhet och gav konkreta tips på saker man kan göra med lite eller ingen utrustning. Tränarna - som representerade flertalet av klubbens sektioner - utbytte också erfarenheter med varandra om vad som fungerade bra i just deras sport och träningsgrupp och gav varandra uppslag på övningar och lekar.

Årsmöte onsdagen den 17 mars
2021-02-24 20:28

Onsdagen 17 mars 19:30 är det årsmöte. Med anledning av rådande restriktioner kommer mötet att genomföras digitalt.

Inför mötet kommer vi att via vårt medlemssystem eposta redovisningshandlingar, revisionsberättelse samt information om hur mötet kommer att gå till rent praktiskt.


FÖREDRAGNINGSLISTA:

1. Mötets öppnande
2. Fråga om mötet är behörigt utlyst
3. Fastställande av föredragningslista
4. Val av ordförande och sekreterare för mötet
5. Val av två justeringsmän
6. Styrelsens och sektionernas verksamhetsberättelser
7. Beslut om verksamhetsplaner
8. Ekonomisk berättelse
9. Revisorernas berättelse
10. Fråga om ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2020
11. Medlemsavgifter
12. Budget för 2021
13. Val till styrelse och sektioner
  a) Föreningens ordförande för en tid av 1 år
  b) Föreningens kassör för en tid av 1 år (fyllnadsval)
  c) Styrelseledamot orientering för en tid av 2 år
  d) Styrelseledamot skidor för en tid av 2 år
  e) Suppleanter till huvudstyrelsen för en tid av 1 år
  f) Styrelseledamöter, sektionsstyrelse friidrott för en tid av 1 år
  g) Styrelseledamöter, sektionsstyrelse skidor för en tid av 1 år
14. Val av valberedning (varav en sammankallande)
15. Val av Revisorer
16. Val av ansvarig för bokning av klubbstugan
17. Val av arbetsgrupp för klubbstugan mm
18. Val av redaktör för Mälarö SOK:aren
19. Val av spårkommitté
20. Stipendier
21. Motioner och förslag från styrelsen
22. Övriga frågor
23. Mötets avslutande

Mvh
Styrelsen

80 ungdomsåkare i Mälaröskidan
2021-02-17 07:49
Igår den 16/2 genomförde vi ungdomstävlingen Mälaröskidan på Ekebyhovs konstsnöspår. Tävlingen ingår i en serie som genomförs på tisdagskvällar av Norrortsklubbarna, och där ungdomar deltar under Coronasäkrade former. I enlighet med gällande riktlinjer så var tävlingen öppen för distriktets åkare i åldrarna 9-16 år och för våra egna åkare upp till 8 år.

Klassisk teknik var det som gällde och deltagarna bjöds efter de inledande varven på konstsnöslingan på en utmanande runda i Ekebyhovsbacken, först en tuff "final climb" och avslutningsvis en fartfylld nedfart genom slalomportar i "Super G"-stil. 

Alla de 80 deltagarna kämpade med liv och lust och vi är glada över att så många åkare från våra grannklubbar kom och körde!

Friidrott
Tankar efter 15 år i Mälarö SOK Friidrott
2020-05-26 20:19, Friidrott
Jesper och undertecknad på Lindens Ungdomsspel 2006. I handen har jag min första medalj.

Efter 10 år som ledare i vår friidrottssektion så försöker jag här strukturera ur mig några av de tankar som finns i huvudet. Jag har tänkt andra genom åren, vissa kanske smartare än dessa, de flesta mer osammanhängande och av tveksamt värde.

 

Press

Tonåringar ska enligt utsago vara ganska jobbiga att ha och göra med. Missförstå mig inte här, all respekt till föräldrar och lärare som varje dag får kämpa, jag förstår att jag har en mer gynnsam position här. Men det är fantastiskt kul att få arbeta med ungdomar och se dem växa under ansvar för att sekunden senare tappa alla vuxna hämningar och springa efter varandra som små barn.

 

Att vi kräver allt mer av våra barn och ungdomar i skolan är en del av problemet. Att barn och ungdomar själva känner allt större press på sig att fullända sina sociala liv och dessutom jobba kvällar och helger för att ha pengar nog att göra just det är en del av problemet. Att idrotten i många av våra barn och ungdomars liv där också blir en press, något som kräver ens tid varje vecka och, i tyvärr alltför många fall, är något som ens föräldrar så gärna vill att man satsar på, är en lika stor del av problemet.

 

Varför våra högstadieelever känner en så stor press på sig att kämpa upp sina betyg för att komma in på det rätta gymnasiet och varför våra gymnasieelever känner likadant för att hålla så många dörrar öppna som möjligt till en framtida universitetsutbildning låter jag någon annan svara på. Men att idrotten här har en stor möjlighet att istället för press, erbjuda socialt umgänge och dessutom fysisk aktivitet med alla positiva effekter det kommer med, har jag sett med egna ögon. Man ska inte sluta med idrott när man är 15 för att man inte hinner med, det är ett kapitalt misslyckande att det ser ut så för så många. Oavsett om det för individen mest beror på för hög press i skolan eller för höga krav på vilken träningsmängd man ska ligga på för att få vara kvar i laget.

 

Jämlikhet

Diskussioner om vem som ska få en cykel och vem som ska få en bil från förbundet eller kring vilka kläder de kvinnliga utövarna bör ha på sig för att locka mer publik hör för det mesta hemma i andra idrotter. Mestadels är vi faktiskt också förskonade från diskussioner om manliga och kvinnliga utövares löner och prispengar. Friidrotten har kommit långt, inte hela vägen, men långt.

 

Jag är av den fasta övertygelsen att vad vi säger och hur vi själva väljer att konsumera och investera i idrott spelar roll. Världsrekordet på 100 meter är inte 9,58. Världsrekorden är 9,58 och 10,49. Att våra småkillar (och stora killar för den delen) har tröjor med Fischer och Asllani på ryggen spelar roll. Att vi inte klickar på Youtubeklipp som sexualiserar våra kvinnliga idrottare spelar roll. Jag är också av den övertygelsen att argumentet om vem som drar in mest pengar också ska ha mest betalt i grunden är felaktigt att använda i det här sammanhanget. Givetvis är idrotten en privat verksamhet med sponsorer och tv-rättigheter men det är också en grundmurad del i vårt samhälle som bidrar till så mycket mer än publikens förströelse och i förlängningen dess benägenhet att köpa annonsörernas varor. Förändringen kommer från våra klubbar, från våra förbund och från våra journalister. Det kommer från vår egen konsumtion och våra egna värderingar. Att ha en bred levande idrott där aktiva kan överleva på sin idrott och utöva träning och tävling under samma förutsättningar leder till många positiva samhällseffekter.

 

Man behöver inte vara den som står på barrikaderna, men alla har ett ansvar för sitt eget agerande och hur man sprider sina värderingar till dem kring sig. Råkar man vara man och i en maktposition har man ett extra ansvar. Ett extra ansvar att se till att de man omringar sig med inte bara ser ut som en själv och säger ja till ens egna förslag. Att den som en dag ska efterträda är den som är bäst lämpad oavsett allt annat.

 

Män i grupp, killar i grupp. Och, inte allt för sällan kvinnor och tjejer i grupp. Sällan bra, sällan utvecklande. Inte allt för sällan rent destruktivt. Vi utvecklas bäst i grupper där vi lär av varandra, där vi har olika erfarenheter men möts kring ett gemensamt intresse eller mot ett gemensamt mål.

 

Jag tror att det faktum att tjejer och killar i friidrotten så naturligt tränar tillsammans och tävlar samtidigt är en stor del i att vi nått så långt som vi har.

 

Resultat

Det är väldigt svårt att hoppa sex meter ut i en sandgrop.

Tro mig, jag har försökt. Jag hoppade fem meter för första gången när jag var 14 och året därpå hoppade jag 5,40. Målet var då självklart att närma sig sex meter. Tio år senare har jag inte nått dit. Inte på tävling i alla fall. Jag säger inte att det aldrig kommer gå. Men för nu ska jag fokusera på andra mål ett tag. Kanske det är lösningen.

 

Jag och min jämngamla vän Jesper började med friidrott nästan samtidigt. Vi möttes på nästan alla tävlingar vi åkte på och jag blev besegrad nära på varje gång. Jesper var lång och stark och träningsvillig. Han hade talang för höjdhopp och satsade hårt och blev som 14-åring fyra i Sverige i den grenen i vår åldersklass. Mest möttes vi dock i kulstötning, men även där var han som sagt bättre än mig.

 

Även om jag på sikt arbetade mig ikapp och kanske även förbi i vissa grenar så kommer jag alltid minnas de där gångerna jag faktiskt lyckades vinna även i början. Hanvikens Ungdomsspel 2006. Längdhopp. Jag hoppade 3,90, Jesper 3,89. Huddinges Sista Chansen samma år. Kulstötning. Jag stötte 5,95, Jesper 5,94.

 

Mälarö SOK

Jag kommer vara evigt tacksam för de möjligheter och friheter jag fick i att försöka forma och utveckla friidrottssektionen redan när jag var 17–18 år och för det förtroende jag fått från huvudstyrelsen och mina kollegor inom sektionen under alla år sedan dess. Det har varit utvecklande för mig personligen och jag har sett hur mina yngre vänner som kommit efter och tagit delar av ansvaret sedan dess utvecklats på samma sätt i rollen.

 

Alla mina yngre kollegor jag, som referens, har fått tala gott om när de sökt andra jobb har börjat som en osäker hjälptränare i någon av våra barngrupper. Att erbjuda unga ett första jobb, oavsett prestationer i skolan och tidigare erfarenhet, är en av de stora positiva effekterna jag har sett i idrotten.

 

Och idrotten har betytt oerhört mycket för mig som person. Jag är inte en atletisk person, gick inte på några idrotter alls innan jag började med friidrott som nioåring och har aldrig gått på någon annan idrott sedan dess. Jag har haft föga talang för de grenar jag valt men jag har lärt mig värdet av att sätta upp mål och lägga ner tid för att nå dit. Och, för att vara ärlig, en ganska stor del av tiden har jag inte satt upp mål utan bara njutit av att prova och inte strävat efter en brant utvecklingskurva.

 

Förhoppningsvis har jag ibland lyckats ge den inställningen vidare till mina aktiva.

 

 

Daniel Karlsson Lönnö, 2020-05-26

 

Mälaröspelen 2020 inställt
2020-03-31 18:02
Tyvärr har vi under rådande omständigheter och de restriktioner som gäller för arrangemang nu, beslutat att ställa in årets upplaga av Mälaröspelen. Vi ser inte att vi kan genomföra tävlingen under de restriktioner som gäller just nu och även om de skulle lyftas inom några veckor så är det för kort om tid att hinna genomföra arrangemanget. 

Vi siktar på 2021 istället och hälsar alla deltagare och funktionärer välkomna då istället!
Nyheter från vår verksamhet
 
Våra sponsorer:
Våra facebooksidor